The conceptual framework of the project is summarised by the desire to create a visually permeable house, as a covered terrace on a hillside, to look through and from within to the dramatic and dynamic landscape beyond. While this initial concept became significantly constrained by the Flame Zone Bushfire classification the building was subjected to, the spirit and ones experience of the house remains essentially true to its inception.

 

The relationship of built form to open landscape context is a complex collection of conflicting aspiration and gave rise to a range of dynamics solutions. Panoramic views centred about the south axis that generated challenges between openness to the landscape while limiting heat loss through large expanses of glazing. Multiple constraints upon the land including an extremely steep slopes, an unused Crown Road Reserve, overhead electrical corridor clearance, irregular boundary arrangements and fire prone land classification reduce a site area of 7.2 ha to a potential building footprint triangle of only 800 sq.m. The proximity of the native bushland and steep slopes gave an opportunity to float over the abundant vegetation below while also requiring the maximum level of bushfire protection.

 

The client is particularly satisfied with how the building response to the daily cycles and enjoys the atmosphere of the house and outlook if affords.